top of page
mijkeloven

Het belang van een goede veranderstrategie



Begin juli mocht ik bij het Waterschap Aa en Maas mijn eerdere werkervaring op het gebied van digitale transformatie delen met directie, management en specialisten als aftrap van het Programma ‘Data Stromend Aa en Maas’. Een mooie passende naam omdat juist dat de ambitie is: de digitale transformatie richting een data gedreven Aa en Maas stromend krijgen.


In een eerdere blog schreef ik over het belang van het scheppen van de juiste verandercontext bij dit soort transformaties. Ook het hebben van een veranderstrategie aanvullend op je digitale- & data strategie is belangrijk bij transformaties. Hier vooraf bij stilstaan geeft helderheid en richting. Welke uitgangspunten hanteer je? Wil je evolutie of revolutie? Wil je zoveel mogelijk van binnenuit veranderen of zoek je ondersteuning van buiten, of is wellicht de combinatie het beste in jouw situatie? Hoe ga je over een langere periode om met de ervaringen die je gedurende het traject opdoet en hoe wil je blijvend leren van elkaar? Zomaar een paar vragen die je in een veranderstrategie kan aanraken.


Naast helderheid en richting is nadenken over je veranderstrategie ook belangrijk omdat je daarmee het belang van de transformatie aandacht geeft. Je erkent dat de verandering specifieke inzet van je medewerkers en/of klanten zal vragen en dat hier tijd en ruimte voor nodig is naast de technologische verandering die je wilt implementeren. In dit opzicht zou een veranderstrategie standaard onderdeel moeten zijn van alle digitale- & data strategieën. We leven in een tijd waarin de ene vernieuwing de andere opvolgt. Structureel goed worden in het inschatten van de impact van een verandering voor medewerkers en/of klanten om hun niet alleen betrokken te houden maar ook mee te laten bewegen is cruciaal voor succes.


Binnen het Waterschap Aa en Maas gaan ze hiermee aan de slag de komende periode om de ingezette koers van innovatie meer richting te geven en blijvend succesvol te laten zijn. Een belangrijke opgave als verantwoordelijke voor het dagelijks onderhouden en inspecteren van dijken, het zuiveren van 300 miljoen liter water en het verzorgen van veilig, voldoende en schoon water aan ruim 778.000 inwoners en bedrijven, en de natuur in het oosten van Brabant.


Het was een inspirerende middag bij Aa en Maas met een mooie inkijk in hoe er binnen het Waterschap al hard gewerkt wordt om klaar te zijn voor de uitdagingen van morgen. Dank Lisanne Kools, Femke Meijer-Pot en Peter Verlaan voor de invite!


Groet, Mijke


PS: mijn laatste blog ging over de kracht van verbindende vragen bij de start van een meeting. Mocht je het gemak van 2-wekelijks een portie verbindende vragen in je mail willen ontvangen dan kan je je aanmelden op mijn site BLOZM via Producten | Blozm




3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page